Avatar

ABS kelimesi ABS Anti-lock Braking System’in kısaltılmış halidir. ABS sistemi araçların manevralarını kolaylaştırmak ve kolayca durmasını sağlamak için ortaya çıkmıştır. ABS sistemi aracın durma yeteneğini artırır ve sürücünün hakimiyet sağlaması daha kolaylaşır. Ani frenleme ve kontrollü frenleme imkanı ABS sensör ile sağlanır.


ABS sistemi aracın tekerleğinin çekiş kaybettiği durumda ve kilitlenmeye maruz kaldığı durumlarda tekerleklerin dönüş hızını algılayıp kontrollü bir sürüş sunmaktadır. ABS sistemi her tekerleğin dönüş hızını elektronik sensörler ile algılar böylelikle aracın savrulmasını engeller.


Araç seyir halindeyken sürücü ani fren yaptığı zaman elektronik kontrol ünitesi ile adlandırılan ECU sistemi sinyallerin devreye girmesini sağlar ve aracın fren basıncını ayarlar, böylelikle tekerlere uygulanan basınçlar tekerleklerin kilitlenmesini önler. Tekerleklerin kilitlenmesi Hidrolik kontrol ünitesi (HCU) sistemi ile gerçekleşir.


ABS NASIL ÇALIŞIR ?

Araç hareket halindeyken frene ani ve sert olarak basıldığı zaman ABS sistemi otomatik olarak devreye girer. Güvenli bir sürüş için ABS geliştirilmiştir. ABS sistemi ile tekerleklere uygulanan fren basıncı ayarlanır ve tekerlekler kilitlenmez.


ABS sisteminin temel amacı fren mesafesini kısaltmak olarak bilinmektedir fakat bu bilgi doğru değildir. ABS’nin asıl amacı ani frenlerde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmemesini sağlamaktır. 2. Amaç olarak ise fren mesafesinin kısaltılmasıdır. Panikleme durumlarında ani veya sert fren durumlarında aracın tekerlekleri kilitlenmez ve sürücü direksiyona hakimiyet sağlayabilir.


ABS sisteminin parçaları nelerdir?

ABS Fren Sisteminin Parçaları; Abs elektronik kontrol ünitesi, Hidrolik Kumanda Grubu (Elektrikli hidrolik pompa + Selenoid valf gövdesi + Kumanda ünitesi), Hidrolik borular ve hortumlar, Tekerlek hız sensörleri, Fren müşürü (fren pedalı sensörü)’dür.


Bu parçalardan en önemli ikisi Tekerlek hız sensörü ve fren pedal sensörüdür. Bu parçaların arızalanmaları durunda aracın emniyetli olarak yolculuk yapabilmesi için değiştirilmesi gerekmektedir.


Nitro Bilişim İspanya kuruluşlu Bipro firmasının resmi Türkiye distributörü olarak her türlü Fren yedek parçalarını temin etmektedir. Kaliteyi ucuza verme vizyonu doğrultusunda yedek parça konusunda da siz değerli müşterilerimize yardımcı olmaktan gurur duyarız.

Bipro yedek parçalarına ulaşmak için lütfen tıklayınız.